Presidentvalet i USA

Presidentvalet i USA är en världssangelägenhet eftersom styret i USA påverkar världen så mycket i och med landets stormaktsstatus. Valet i år står mellan den konservativa John Mccain som representerar det republikanska partiet och Barack Obama som är demokraternas kandidat. Presidentvalet 2008 är dock inte som alla andra tidigare val, det är ett historiskt val. Barack Obama blir den första färgade presidenten om han blir vald och John Mccain blir den äldste om presidentposten skulle gå till honom.

Mccain är något av en folkhjälte i USA. Han är en gammal krigsveteran som under vietnamkriget satt i fångläger under några års tid. Han är dock republikan och följer i stort sett samma linje som den sittande presidenten George W Bush, en president som folket i USA är långt ifrån nöjda med. Obama kan dock erbjuda något annat, en ny linje av politik. En förändring. "We need a change" är något Obama frekvent brukar ropa ut till sina väljare under sina tal. Något som har stor genomslagskraft.

Vad vill då John Mccain och Barack Obama göra för förändringar? Jo, Mccain är för frihandel och vill att länder ska kunna handla mer öppet med varandra utan att det ska "regleras" eller gå igenom några tullar. Han vill också sänka skatterna för arbetarna i USA. Och han vill inte ännu dra tillbaka styrkorna från Irak. Obama går på en mer fredlig linje. Han vill flytta styrkorna från Irak till Afganhistan där man ska söka efter terroristgruppen Al-Quaida. Dessutom vill han skicka hem många soldater från Irak. Han är emot frihandel och allt som kan försämra ekonomin. Han vill gå hårdare emot flyktingar som emigrerar illegalt. Och han är för sänkta skatter för låginkomsttagarna.

Personligen tycker jag att det finns många fördelar med Obama eftersom med en svart president kan man att rasåtskillnaderna och rasismens dagar är förbi i USA. Det sänder ut ett meddelande att alla kan bli president i dag om man har bra åsikter oavsett hur man ser ut. Mccain kan jag inte hitta så många fördelar med. Mer än att jag tycker han verkar ha pondus, att han har till och med kritiserat sitt eget parti för tortyr av terrormisstänkta fångar. Men Obama är i mina ögon en hälsosammare president som bryr sig om klimatförändringarna och miljöhotet, som är för jämlikhet. Och det gör att jag kommer hålla tummarna för honom på tisdag.

RSS 2.0